Proef in Zuid II: voetballen zonder scheidsrechter

Een voetbalcompetitie zonder scheidsrechter waarin de spelers in onderling overleg zaken oplossen? Daarmee wordt momenteel geëxperimenteerd. In Zuid II loopt een pilot voor F-jes. 130 teams doen dit seizoen mee en coaches & clubs zijn enthousiast. "Het plezier van het kind moet weer centraal komen te staan. In het reguliere voetbal richt men zich te veel op het resultaat, met alle gevolgen van dien, vertelt Robin van den Broek (KNVB) over de reden van het starten van de zogenaamde 'Fair Play competitie'.

In het voorjaar van 2013 startte de KNVB in Zuid II met een proef met twee teams. Inmiddels is de competitie uitgegroeid tot 130 deelnemende teams. Niet alleen worden de wedstrijden gespeeld zonder scheidsrechter. Ook is het veld kleiner dan bij de reguliere pupillencompetitie: 40 bij 30/35 meter. Hierdoor hebben de kinderen meer balcontact. Daarnaast moeten ouders en andere toeschouwers op minimaal 20 meter van het veld staan. "Ouders moeten hier in het begin aan wennen, maar over het algemeen zijn ze later ook positief, aldus Van den Broek. Toeschouwers hebben door de afstand geen invloed (meer) op het spel. De sfeer langs de lijn wordt hierdoor positiever.

Coaches begeleiden het spel vanuit het coachvak aan de zijkant. Als de kinderen er zelf niet uitkomen, dan kunnen zij ingrijpen. "Ze doen dat wel zo veel mogelijk in gezamenlijkheid en alleen als het nodig is. Tijdens wisselmomenten kunnen de trainers bovendien dingen uitleggen aan de kinderen. In eerste instantie moeten de kinderen dus zelf situaties oplossen in het veld. Het idee is dat kinderen hierdoor al vroeg sociale vaardigheden ontwikkelen.

Onderzoek onder deelnemende verenigingen en coaches wijst uit dat de betrokkenen zeer positief zijn over de Fair Play competitie. 90 Procent van de betrokken trainers geeft aan de Fair Play competitie boven het traditionele F-voetbal te verkiezen. 84 Procent van de organisatoren bij de deelnemende verenigingen is positief tot zeer positief over het concept. Zowel trainers als verenigingsleiders vinden het toegenomen spelplezier bij de kinderen het grootste pluspunt.

Komend seizoen wordt de Fair Play competitie in Zuid II verder uitgebreid. Ook in andere districten wordt een begin gemaakt met het concept. Hier zal dat in eerste instantie tijdens toernooien worden gedaan.

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!