• Geschiedenis

  De beginjaren ’30 en ‘40

  Het begon allemaal in 1932…

  Op 1 mei 1932 is er in Café Guns (later Concordia), nabij de huidige spoorwegovergang, een oprichtingsvergadering georganiseerd door Driek Roosen (voorzitter), Piet van Gils (secretaris), Willem Immers, Jan van Werde en Thieu Valkenburg waaruit de voetbalclub “Traplust” is ontstaan. Al gauw werd de naam echter veranderd in EDO wat staat voor: “Eendracht Doet Overwinnen”. De verenigingskleuren waren evenals heden nog: Oranje Shirt en Zwarte Broek.

  Het eerste voetbalveld werd in 1932 door de vereniging zelf aangelegd op een zandvlakte gelegen op de zogenaamde Schietberg, enkele honderden meters achter de hedendaagse woonwijk “El Pinar” richting Someren. In 1934 werd een nieuw voetbalveld betrokken achter Café Lammers (nu Meidoornstraat) en vanaf 1938 werd er gevoetbald op een veld direct rechts achter de spoorwegovergang waar nu veld 2 ligt. De vereniging telde in 1937 12 leden, 15 aspirant leden en 54 donateurs.

  Gevoetbald werd er vanaf 1934 onder de vlag van de RKVB en EDO kwam uit in de 3e klasse. In 1938 werd de eerste trainer aangesteld, Dhr. Kempeneer die als spoorwegbeambte in Maarheeze te werk was gesteld. In 1940 moest het bestuur het besluit nemen om het team terug te trekken uit de competitie. Vanwege de dienstplicht in de oorlog kon men immers niet meer over voldoende spelers beschikken. In 1947 kende EDO haar eerste grote succes: de overwinning in het Burgemeester Van Schaijk Toernooi. In een spannende finale werden De Kraanvogels uit Soerendonk, op het neutrale terrein van Sterksel, in de verlenging met 2-1 verslagen.

  De naoorlogse jaren ’50 en ‘60

  Na de oorlogsjaren groeide de vereniging. In de 50’er jaren werd de eerste terreinverlichting aangebracht met 6 lampen van 200 Watt. Tweedehands houten telefoonpalen werden gekocht, lampenkappen werden door Piet Vrijsen gemaakt en de bekabeling werd gemaakt uit Engelse kabel uit de oorlogsjaren. Ook werd in de 50’er jaren een verbouwing doorgevoerd bij clublokaal Guns, waardoor men de beschikking kreeg over twee kleedlokalen, echter nog zonder stromend water. Men moest zich dus in zomer en winter buiten wassen met koud water.

  Het eerste kampioenschap werd in 1953 behaald, spelend in de 2e klasse district Eindhoven. Er werd helaas niet gepromoveerd omdat de promotiewedstrijd in en tegen Eindhoven, voor maar liefst 15.000(!) toeschouwers, met 11-1 werd verloren. Deze promotiewedstrijd was een voorwedstrijd voor de wedstrijd EHV tegen RCH die speelden om het landskampioenschap.

  In de beginjaren 50 sloot ook de andere voetbalvereniging in het dorp, RODA (Recht Op Doel Af), zich aan bij EDO en rond 1955 werd de naam EDO vervangen door de meer neutrale naam Rooms Katholieke Voetbal-Vereniging Maarheeze (RKVV Maarheeze).

  In 1960 werd een nieuw speelveld in gebruik genomen langs de A. Philipsweg, gelegen op het huidige industrieterrein “t Rondven”. Dit bleek noodzakelijk omdat het nog wel 3 a 4 jaar zou duren voordat het nieuwe sportpark “De Romrijten” aangelegd zou gaan worden en het toenmalige speelveld te slecht werd. In 1960 nam ook Harrie Wouters de voorzittershamer over van Cor Teeven, een functie die Harrie bijna 25 jaar lang voor de vereniging zou vervullen.

  Sportieve hoogtepunten in de jaren 60 waren de viering van het 2e kampioenschap in 1962 en het behalen van de finale om de A. Schröderbeker in 1963. De finale werd helaas met 3-1 verloren tegen vv Den Dungen.

  Het eerste clubblad van de voetbalvereniging “De Oranje-Zwart kroniek” wordt in 1966 opgericht. In ditzelfde jaar 1966 werd gestart met de aanleg van het huidige sportpark “De Romrijten”. Het zou echter nog jaren duren alvorens er op het nieuwe hoofdveld gevoetbald zou mogen worden. 

  Groei-jaren ’70 en ‘80

  De jaren ’70 stonden in het teken van verdere groei, zowel qua grootte alsook qua prestaties. Beginjaren ‘70 telde onze vereniging 86 seniorenleden, 72 juniorenleden en 40 ondersteunende leden. In 1978 groeide dit bestand al uit naar 318 leden. Het nieuwe sportpark “De Romrijten” werd in 1976 feestelijk geopend met onder meer een openingswedstrijd tegen MVV met in de gelederen de legendarische profvoetballer, Willy Brokamp. Het nieuwe sportpark bestond uit een hoofdveld, 2 bijvelden en een verlicht trainingsveld, verder de kantine en maar liefst 5 kleedlokalen. Dre Verweerden werd aangesteld als eerste kantinebeheerder en Jac Boelens als eerste terreinknecht.

  En ook op sportief vlak groeide vv Maarheeze. Zowel het eerste alsook het tweede team werden in 1971 kampioen en een jaar later vierde ons eerste elftal met wederom een kampioenschap, de promotie naar de 4e klasse KNVB. In 1976 stoomde ons vaandelteam, onder leiding van trainer-speler en oud-prof Loek Chatrou, met het 5e kampioenschap, zelfs door naar de 3e klasse KNVB. Waarna het in 1979 een stapje terug moest doen met degradatie naar de 4e klasse. 

  In 1973 wordt afscheid genomen van clublokaal Concordia. Ongeveer 40 jaar waren To, Cis en Jan Guns de gastvrouwen en gastheer van de vereniging geweest. Het nieuwe clublokaal wordt Café Broods, gelegen aan de Kerkstraat.

  In 1980 wordt de kleedaccommodatie uitgebreid met 3 lokalen tot in totaal 8 stuks en worden door aannemersbedrijf Jan van Zon en de inmiddels opgerichte supportersvereniging “Club van 50” twee dug-outs geschonken langs het hoofdveld.

  Het 50-jarig bestaan in 1982 wordt met een twee dagen durend feestprogramma uitbundig gevierd met als hoogtepunten de ontvangst van het bijna nog geheel in leven zijnde oprichtingsbestuur, een drukbezochte receptie en een grandioze feestavond. In 1983 gaat clubblad “Op de stip” over in de huidige “Kalberger”. 

  In 1986 volgt een uitbreiding van de kantine en de bestuurskamer. Met man en macht wordt er door vele verenigingsleden aan gewerkt en in augustus 1986 heeft de toenmalige burgemeester, mevr. De Jong-Crajé, de feestelijke opening verricht.

  In 1987 wordt ons eerste Internationale jeugdtoernooi georganiseerd. De opening gebeurde door de burgemeester samen met de doelman van PSV en het Nederlands elftal, Hans van Breukelen. Voor het eerst kwamen ook teams uit Duitsland en Frankrijk in Maarheeze voetballen.

  Voor zijn vele verdiensten voor de club werd Lenda Bennour in 1989 verkozen tot eerste “Man van het Jaar” en in hetzelfde jaar werd ook het tweede verlichte trainingsveld aangelegd.

  Promotie-jaren ’90 en 2000

  In de jaren ’90 werd gestaag verder gebouwd aan de vereniging en aan de accommodatie.
  Het damesvoetbal deed zijn intrede binnen de vereniging met een veelbelovende start in 1990 en het zou 10 jaar lang een volwaardige afdeling binnen de vereniging vormen.

  In 1992 werd het 60-jarig bestaan groots gevierd met o.a. een jubileum-wedstrijd tussen een regioteam van Maarheeze-e.o. en PSV met o.a. Romario, Kalusha en Popescu binnen de gelederen. Onder het toeziend oog van meer dan 5.000 toeschouwers moest Maarheeze het onderspit delven met 0-11.

  Na meer dan 20 jaar wordt ons vaandelteam weer kampioen en promoveert in 1998 naar de 5e klasse. In 2000 volgt wederom een kampioenschap en promotie naar de 4e klasse is een feit. In 2000 verhuist vv Maarheeze als gevolg van een herindeling van de KNVB van Zuid 1 naar Zuid 2. Onder leiding van trainer Sjef Bongers wordt in 2002 wederom een kampioenschap gevierd en vv Maarheeze stoomt door naar de 3e klasse, waaruit het een jaar later weer degradeert naar de 4e klasse. In 2005 pakt Maarheeze de kampioenstitel onder leiding van trainer Toon Smulders en is binnen een jaar weer terug in de 3e klasse. In 2006 speelt Maarheeze dankzij een periodetitel zelfs nacompetitiewedstrijden voor promotie naar de 2e klasse, echter na verlies blijft men in de 3e klasse waaruit het in 2008 na het spelen van promotie/degradatiewedstrijden degradeert.

  De accommodatie werd in deze jaren door zelfwerkzaamheid van vele vrijwilligers en sponsoren verder vervolmaakt. In oktober 1999 is de officiële opening van een overdekte staantribune en werd er bestrating rond het hoofdveld aangelegd. In 2006 werden de kleedlokalen en toiletten in de zomerperiode grondig gerenoveerd. De bestaande lokalen werden in zijn geheel gestript en daarna volledig betegeld. De staantribune werd in 2008 omgebouwd tot een fraaie zittribune en bij het hoofdveld werden nieuwe dug-outs geplaatst. Door aanschaf van een elektronisch scorebord werd het hoofdveld in 2010 verder verfraaid.

  Het huidige decennium

  Rond 2010 is vv Maarheeze uitgegroeid tot een vereniging met ca 430 leden. Het heeft met een hechte supportersgroep, een grote groep vrijwilligers en een fanatieke VUT-werkploeg een stevige en betrokken basis. Eensgezind wordt er verder gebouwd aan de vereniging.

  Op 1 mei 2012, de 80ste verjaardag van de vereniging, wordt gestart met de bouw van een functionele overkapping boven het open terras aan de zijde van het hoofdveld. Deze wordt gecompleteerd door een gladde betonvloer en voorzien van bijbehorend terras-meubilair. In 2013 wordt ook een extra fietsenstalling ingericht dicht bij de kantine en wordt een AED-apparaat toegevoegd aan de accommodatie. De clubnaam wordt strak zichtbaar op het clubgebouw aangebracht. In 2014 worden de douches grondig vernieuwd en voorzien van automatische doorspoelsystemen ter voorkoming van “legionella” besmetting. De inspanningen van de sponsorcommissie leiden tot de oprichting van een dubbele rij reclameborden langs het hoofdveld en in 2015 wordt de entreeboog als ingang van het voetbalcomplex opgericht en deze wordt versierd met inspirerende afbeeldingen. Verder wordt het materialenhok uitgebreid en gemoderniseerd.

  In 2017 wordt, voorafgaand aan het 85-jarig bestaan, de wand tussen kantine en overkapping verwijderd en vervangen door een functionele, opvouwbare glazen wand. Kantine en overkapping lopen hierdoor vloeiend in elkaar over bij de viering van het 85-jarige bestaan. Tevens krijgt de kantine een ‘make-over” door o.a. het aanbrengen van een historische fotowand die 85 jaar clubgeschiedenis sfeervol in beeld brengt en door de ereleden wordt onthuld. 

  In de jaren 2012, 2013 en 2014 wordt door ons vaandelteam ook ieder seizoen deelname aan de nacompetitie voor promotie afgedwongen, echter door verlies blijft men ook in deze periode in de 4e klasse KNVB. In 2016-2017 wordt de eerste periodetitel gewonnen en via de nacompetitie wordt promotie naar de 3e klasse bewerkstelligd. 

  In 2014 nemen een aantal dames het initiatief om te komen tot de wederoprichting van damesvoetbal. Ook meisjes omarmen de voetbalsport en in 2015 bestaat het actieve ledenbestand van vv Maarheeze uit meer dan 10% meisjes en dames. In 2017 wordt rond Hemelvaart gedurende 4 dagen het 85-jarig bestaan gevierd met o.a. een voetbalclinic voor de eigen jeugd met medewerking van oud-profvoetballers Ernie Brandts, Jan Poortvliet en Willy van de Kerkhof.